Vlastivedné múzeum pozvýva verejnosť na viacero zážitkových podujatí

16.05.2012 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 16. mája (TASR) - Pestrý zážitkový program čaká v závere tohto týždňa na návštevníkov Vlastivedného múzea v mestách Vranov a Hanušovce nad Topľou. Jeho súčasťou budú napríklad vychádzky do prírody, prednášky, prehliadky múzejných expozícií, koncerty, rytierske hry pre deti či ukážky starých remesiel.
Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou otvorí v piatok 18. mája svoje brány pre verejnosť pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí. Návštevníkom kaštieľa, v ktorom sídli, bude predstavený jeho interiér, múzejné expozície, ako aj viaceré tajné zákutia tejto historickej stavby. "Ide o laboratóriá, pracovne, dielne, depozitáre, či naše impozantné podkrovie, ktoré návštevníci bežne vidieť nemôžu," povedala pre TASR riaditeľka Vlastivedného múzea Mária Kotorová.
Ako dodala, súčasťou piatkového programu v Hanušovciach nad Topľou budú zároveň prezentácie o histórii a prírode regiónu, ako i rytierske, zábavno-súťažné hry pre deti. Podujatie bude prebiehať v rovnakom čase aj v pobočke múzea vo Vranove nad Topľou. Po prehliadke jeho priestorov vyvrcholí v popoludňajších hodinách otvorením výstavy s názvom Z kuchýň našich babičiek.
Priestory hanušovského kaštieľa budú prístupné verejnosti aj v sobotu 19. mája počas obľúbenej Noci múzeí. Jej program odštartuje exkurziou za chránenými rastlinami regiónu a výstupom na stredoveký hrádok Medzianky. "Ide o najmenší a najstarší hrad na Šariši, kde kedysi sídlili rytieri Johaniti," podotkla Kotorová. Ako dodala, sobotňajší program bude ďalej pokračovať prednáškami, koncertmi vážnej, ako aj populárnej hudby, dramatickým stvárnením povestí z regiónu a čítaním strašidelných povestí v podkroví hanušovského kaštieľa.
Návštevníci sobotňajšieho podujatia sa v areáli múzea zároveň zoznámia s prácou hrnčiarov, drotárov či tkáčov plátna. "V programe nebude chýbať ani prehliadka múzejných priestorov za svetla fakieľ a sviec s rytierom Johanidesom či tradičné hľadanie jeho ukrytého pokladu," doplnila Kotorová s tým, že o niečo neskôr bude na dereši, po predošlom vyrieknutí rozsudku, potrestaný za svoje skutky zbojník Jusko.
 

Vyberte región